aga: punkty:
A(-2,2)
B(6,1)
C(6,5)
są wierzchołkami trójkąta ABC.oblicz pole trójkąta.
7 lis 16:57
coco:
oblicz długości boków ze wzoru na długośc wektora :
później moznaobliczyć już pole np. ze wzoru Herona
lub z wyznacznika pary wektorów można też sprawdzić
czy przypadkiem jest prostokatny

itp itd
Dasz radę napisz

Wierzę w Ciebie
7 lis 17:07
coco: →
AB = [ xB - xA , yB -y A] A( -2, 2) B(6,1)
popatrz jak podstawiam
→ →
AB = [ 6 -(-2) , 1 -2] czyli AB = [ 8 , - 1]
długość AB = (8 )do kw + (-1) do kw i z tego pierwiastek kwadratowy
czyli AB = V 65
podobnie
→ →
AC I BC spróbuj policzyć napewno dasz radę WIERZĘ

7 lis 18:12