Zadanie dot. liczb zespolonych
Matix02: Naszkicować na płaszczyźnie zespolonej wszystkie liczby spełniające warunki:
(Rez)2 + (Imz)2 = 10
i
(Rez)4 − (Imz)4 = 80.
31 sty 18:07
HasztagHuman:

z = x + iy
Re(z) = x
Im(z) = y
1)
x
2 + y
2 = 10
Rysujemy okrag o promieniu
√10 i srodku w punkcie S(0,0)
2)
nie wiem.
31 sty 18:18
Matix02: Nie mniej, dziękuję za pomoc. Przynajmniej nie dostanę 0 punktów na kolokwium.
31 sty 18:31
Mila:

z=x+iy
x
2+y
2=10
x
4−y
4=80⇔(x
2−y
2)*(x
2+y
2)=80
−−−
x
2+y
2=10
x
2−y
2=8
−−−−−
2x
2=18
x
2=9
x=3 lub x=−3
−−−−−
x=3 to mamy y
2=10−9⇔y=1 lub y=−1
z
1=3+i lub z
2=3−i
x=−3 to mamy y=1 lub y=−1
z
3=−3+i lub z
4=−3−i
31 sty 18:49