Ktoś mógłby wyjaśnić po kolei co i jak?
Bartra: W koszu jest pewna liczba pilek do siatkowki i mniejsza liczba pilek do koszykowki − razem 9
pilek.ile jest w koszu pilek do siatkowki, jesli przy jednoczesnym losowaniu dwoch pilek
prawdopodobienstwo wylosowania pilek do tej samej dyscypliny sportowej jest takie samo jak
prawdopodobienstwo wylosowania do dwoch roznych dyscyplin?
31 sty 17:56
g:
(s/9)*((s−1)/8) + (k/9)*((k−1)/8) = (s/9)*(k/8) + (k/9)*(s/8)
s+k = 9
s(s−1) + k(k−1) = 2sk
wstaw k=9−s i rozwiąż równanie kwadratowe na s. wybierz takie s, żeby s > k.
31 sty 18:11