matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź a_1 i q
Oliwiaz:
a
4
+a
2
=24 i a
2
−a
3
=6
31 sty 17:50
5-latek:
{a
1
*q
3
+a
1
*q=24 {a
1
*q−a
1
*q
2
= 6 {a
1
(q
3
+q)=24 {a
1
(q−q
2
)= 6 Z 1 rownania np wyznacz a
1
i podstaw do drugiego
31 sty 17:57