Stereometria
Maturzysta: W trójkącie ABC leżącym na płaszczyźnie π mamy dane AB = 15 BC = 37 AC = 44
Z punktu B poprowadzono prostą prostopadłą do płaszczyzny, na tej prostej wybrano taki punkt M,
że BM = 16
wyznacz wysokość trójkąta AMC
31 sty 17:40
Maturzysta: up
31 sty 18:07
===:
zacznij od rysunku
Potem wyznacz wysokość trójkąta ABC opuszczoną na AC
Dalej już PiećkaGoras i masz wysokość trójkąta AMC
31 sty 18:15
Maturzysta: No tak... Dziękuję bardzo, źle zastosowałem tw. o 3 prostych. Dziękuję!
31 sty 18:18
===:
31 sty 18:20