16 sty 22:16
Herb: nie możesz tak rozładać tego ułamka
tam może być
| | dx | | x*dx | |
... = ∫ |
| − ∫ |
| |
| | 1−x1/3 | | 1−x1/3 | |
a dalej sam teraz licze
16 sty 22:24
kapustaglowapusta: A guzik, dalej nie wiem co z tym zrobić, najgorzej że w skrypcie nic podobnego
(tylko na liście zadań mam sporo takich), w necie też nie widzę za bardzo
(no chyba że jakieś hard przykłady) a tu się pojawia jako podpunkt b i jest
tak trywialne, że aż niewarte komentarza, wszak ani nic podstawiać nie
trzeba ani przez części liczyć, zaraz mnie trafi przez tego mojego
jaśnie profesorka "wszystko jest oczywiste" Mariana

Mógłby ktoś rozwiązać to coś do końca krok po kroku? Wiedziałbym już jak postąpić z całą
resztą, jeden przykład potrzebuję, tylko jeden!
17 sty 11:23
Bogdan:
Dzień dobry.
trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia: a
3 − b
3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2)
1 − x = (1 −
3√x){1 +
3√x +
3√x2) = (1 − x
1/3)(1 + x
1/3 + x
2/3)
17 sty 11:35
kapustaglowapusta: Dzięki ci wielkie dobry człowieku!
17 sty 15:17