Zadania logarytmy funkcje trygonometryczne granice i funkcje
Mikadomijamoto: log
3x + 2log
9x + 3log
27x = 2 Wiem jak to zrobić ale przy sprowadzeniu do wspólnej podstawy
się gubię
sin3x + cos3x =
√2 wiem że trzeba podnieść do kwadratu, ale potem nie mam pojęcia jak to
obliczyć
| | 1 | |
Zbadaj różnowartościowość funkcji f(x) = |
| tego wgl nie umiem |
| | 1 − √4x − 2x+1 | |
| | 2n2 + sinn! | |
Oblicz granice n dąży nieskończoności |
| ten sinus i cosinus |
| | 4n2 − 3cos(n+1) | |
mnie mylą one są problemem
| | x3 | |
Znajdź asymptoty wykresy funkcji (nie graficznie!) f(x) = |
| |
| | (1+x)2 | |
Wiem te zadania są trudne ale jak ktośby potrafił zrobić lub wytłumaczyć to byłbym bardzo
wdzięczny
31 sty 16:16
5-latek: W zadaniu nr 1 skorzystaj z e wzoru
| | 1 | |
np 2*log9x = 2*log32*x= 2* |
| log3x |
| | 2 | |
3*log{
27}x= log
3x
log
3x+log
3x+log
3x=2
log
3(x*x*x)=2
log
3x
3=2
log
3x
3=log
39 bo log
39=2
czyli x
3=9 to x=
3√9
Musisz jeszcze zrobic zalozenie co do x na poczatku czyli x>0 (z definicji logarytmu
31 sty 16:30
5-latek: W zadaniu nr 2 skorzystaj z tego ze
albo
I potem albo wzor na sume sinusow lub cosinusow
31 sty 16:33
Mikadomijamoto: Dzięki, a ktoś potrafi reszte zadań?
31 sty 16:56