funkcja różnowartościowa
dzielny student: f(x)=ln(|2x −3| −1)
sprawdź czy funkcja jest różnowartościowa
nie wiem jak się za to zabrać
31 sty 14:49
Jerzy:
Trzeba pokazć, że dla każdych; x1 i x2 ∊ D , f(x1) − f(x2) ≠ 0
31 sty 14:53
Jerzy:
| | a | |
I wykorzystaj: lna − lnb = ln( |
| ) |
| | b | |
31 sty 14:55
Adamm: Df=(−∞;1)∪(2;∞)
f(a)=f(b), a, b∊Df
ln(|2a−3|−1)=ln(|2b−3|−1)
|2a−3|−1=|2b−3|−1
|2a−3|=|2b−3|
2a−3=2b−3 lub 2a−3=−2b+3
a=b lub 2a+2b=6
a=0, b=log25 jest przykładem dla którego 2a+2b=6 zachodzi
funkcja nie jest różnowartościowa
31 sty 14:56
Jerzy:
Przeczytałem ... wykazać, że jest
31 sty 14:59