nierownosc trygonometryczna
meke:
31 sty 14:26
Jerzy:
| | 1 | |
Czerwona, to prosta: y = − |
| |
| | 2 | |
31 sty 14:28
meke: | | 5π | | 5π | |
problem w tym, ze wychodzi mi x∊(− |
| +2kπ , |
| +2kπ) k∊c(wynik jest inny), co znaczy |
| | 6 | | 6 | |
ze zle rozumuje. Moglbys podac rozwiazanie?
31 sty 14:39
Jerzy:
Masz dobre rozwiązanie.
31 sty 14:41
meke: | | 2π | | 2π | |
według kiełbasy x∊(− |
| +2kπ , |
| +2kπ) k∊c |
| | 3 | | 3 | |
31 sty 14:47
Jerzy:
Sorry ... moja pomyłka
| | 2π | |
− 1/2 = cos(180 − 60) = cos120 = cos( |
| ) |
| | 3 | |
czyli tak jak w książce.
31 sty 14:51
meke: Kurcze nie rozumiem. Moglbys wyjasnic to przekształcenie?
31 sty 15:09
Jerzy:
Wzory redukcyjne: cos(180 − α) = − cosα
| | 1 | |
cos(180 − 60) = − cos60 = − |
| |
| | 2 | |
31 sty 15:16
Jerzy:
W drugą stronę:
−1/2 = − cos60 = cos(180 − 60) = cos120
31 sty 15:17
meke: okay dzieki wielkie
31 sty 15:19