Zadania z wektorami
Deiv: Witam, pomoglby ktos rozwiazac ponizsze zadania? :c
1. Obliczyc obj. rownolegloscianu o wierzcholkach O=(0,1,1) P=(0,1,3) Q=(0,2,3) R=(1,3,2)
2. Znalezc wektor jednostkowy m prostopadly do wektorow a = (1,0,−2) b=(1,1,0)
3.Wykazac, ze punkty O=(2,1,0), P=(4,1,0), Q=(4,2,0), R=(3,2,0) sa wierzcholkami trapezu.
Obliczyc jego pole.
31 sty 14:05
Jerzy:
1)
V = I(OP x OQ) o OR|
31 sty 14:15
Jerzy:
3)
1) Pokazać ,że punkty leżą w jednej płaszczyżnie
2) Pokazać,że dwie proste są równoległe
3) Obliczyć odległość między nimi
4) Obliczyć długość podstawy
5) Obliczyc pole trapezu.
31 sty 14:19
Jerzy:
2) Znajdź wektor prostopadły do danych i podziel go przez jego długość.
31 sty 14:24
Deiv: Czyli w tym drugim:
| i j k |
| 1 0 −2 | = ( |0 − 2| | 1 −2 | |1 0 |) = (2,2,1)
| 1 1 0 | ( |1 0 |, | 1 0 |, | 1 1|)
i podzielic przez dlugosc tego nowego wektora ? √22+22+12=√9=3 ?
31 sty 14:35
31 sty 14:39
Deiv: w 3)
OP=(2,0,0) − dolna podstawa
QR=(−1,0,0) − gorna podstawa
OR=(1,1,0)
QR=(0,1,0)
W jaki sposob sprawdzic czy podstawy sa rownolegle?
31 sty 14:59
Jerzy:
Sprawdź, które wektory kierunkowe są równoległe ( to będą podstawy trapezu)
31 sty 15:01
Deiv: Rownolegle sa OP i QR − to sa wlasnie te podstawy
31 sty 15:02
Jerzy:
Nie zauważyłem ...OP II QR
31 sty 15:03
Jerzy:
Tak, to są podstawy.
31 sty 15:03
Jerzy:
Wysokość trapezu obliczysz dzieląc pole równoległoboku zbudowanego na wektorach
OP i OR prze długość wektora OP ( to odległość miedzy prostymi OP mi QR
31 sty 15:08
Deiv: moglbys napisac w przykladzie jak wyliczyc ta wysokosc, bo nie moge ogarnac
31 sty 15:18
Deiv: P trapezu to P=((a+b)/2)*h
dlugosc podstawy QR to 1
dlugosc podstawy OP to 2
a wysokosc?
31 sty 15:20
Jerzy:
P = IOP x ORI − pole równoległoboku = długość tego wektora
i potem dzielisz to pole przez długość wektora OP
( to bedzie odległość tych prostych,czyli wysokość trapezu )
31 sty 15:21
Deiv: Czyli: P=|OP x OR| = (0,0,2) i to podzielic przez dlugosc wektora OP czyli przez 2 ?
31 sty 15:29
Deiv: OP=(2,0,0) |OP|=√22+02+02=2
31 sty 15:30
Deiv: A nie lepiej obliczyc pole tego trapezu, dzielac go na trojkaty i :
1/2|OP x OR\ + 1/2 |QR + OP| ?
31 sty 15:32
Jerzy:
Teraz widzę,że masz źle policzone wektory już na poczatku zdania,
czyli wszystko dalej jest do bani.
31 sty 15:38
Jerzy:
A nie ... spojrzałem na punkty z pierwszego zadania.
31 sty 15:39
Jerzy:
Jednak masz bałagan..
OP = [2,0,0]
OQ = [2,1,0]
OR = [1,1,0]
PQ = [0,1,0]
31 sty 15:44
Deiv: Na pewno OQ ma byc ?
31 sty 15:48
Jerzy:

Pole równoległoboku = |OP
→ x OR
→|
31 sty 15:54
Deiv: |OP X OR| = (0,0,2) i to koniec?
31 sty 16:05
Deiv: |OP X OR| = (0,0,2) i to koniec?
31 sty 16:06
Deiv: |OP X OR| = √4=2...
31 sty 17:12