wektor normalny - plus czy minus
Angela: Jak wygląda wektor normalny do stożka zorientowanego na zewnątrz?
np. z=x2+y2
to będzie [2x,2y,−1] czy [−2x,−2y,1]?
31 sty 12:56
g: Żeby był stożek to powinno być z2=x2+y2 (wtedy z=R)
Jeśli wektora normalnego szukamy przy pomocy gradientu funkcji skalarnej i ma on być
skierowany na zewnątrz, to ta funkcja powinna rosnąć na zewnątrz i maleć do wewnątrz.
f(x,y,z) = x2+y2−z2 czyli [2x,2y,−2z]
31 sty 13:09
Angela: tak tak, oczywiście, ze z
2
dziękuję bardzo za odpowiedź!
31 sty 13:13
Maciek: co to znaczy że funkcja rośnie na zewnątrz ?
31 sty 14:03
g: f = x2+y2−z2 jest dodatnia na zewnątrz stożka, ujemna wewnątrz i zerowa na stożku.
wartość bezwzględna rośnie przy oddalaniu od powierzchni stożka.
31 sty 14:43
Maciek: czyli jak mamy np funkcję z=4−x2−y2 to ta funkcja będzie równa x2+y2+z−4 i wektor normalny
to [2x,2y,1] gdy paraboloida jest skierowana na zewnątrz?
31 sty 15:31
g: Tak.
31 sty 15:40