nierównosc
masakra:): Rozwiąż nierówność: |x2+2x +3|−|x2−2x| −2x2 +3 < 0
16 sty 22:00
paziówna: x2 + 2x + 3 > 0 (Δ = 4 − 12 < 0)
można opuścić moduł
x2 + 2x + 3 − |x(x − 2)| − 2x2 + 3 < 0
−x2 + 2x + 6 − |x(x − 2)| < 0
x2 − 2x − 6 + |x(x − 2)| > 0
1. x∊(−∞, 0)∪(2, ∞):
x2 − 2x − 6 + x2 − 2x > 0
2x2 − 4x − 6 > 0
x2 − 2x − 3 > 0
Δ = 4 + 12 = 42
(x + 1)(x − 3) > 0
x∊(−∞, −1)∪(3, ∞)
wraz z założeniem: x∊(−∞, −1)∪(3, ∞)
2. x = 0:
02 − 2*0 − 6 > 0 sprzeczne
3. x = 2:
22 − 2*2 − 6> 0 sprzeczne
4. x∊(0, 2):
x2 − 2x − 6 − x2 + 2x > 0
−6 > 0 sprzeczne
17 sty 00:56