Procesy gałązkowe, funkcja tworząca rozklad, prawdopodobienstwo wymarcia populac
asia: Potrzebuję pomocy w zadaniu. Umiem rozwiązywać zadania tego typu kiedy odrazu jest podane
p0...pn.
Niestety gdy pojawia się taki wzór komplikuje mi się wszystko. Proszę o podpowiedz.
Zadania. Przypuśćmy, że w procesie gałązkowym(Zn)
∞n=0 , Z0=1, rozklad liczebnosci typowej
rodzinyP(Z1=k)
| | b | |
wynosi pk=bck−1 dla k=1,2,3,..., gdzie 0<b≤1−c oraz p0=1−p1=p2−...=1− |
| . |
| | 1−c | |
Wyznacz funkcję tworzącą
rozklad zmiennej losowej Z
1, a takze prawdopodobienstwo wymarcia populacji.
Problem mam z pierwszą częścią czyli z rozkladem zmiennej losowej . wyszlo mi
| | 1−c−b | | s | |
G(s)= |
| + |
| . Nie wiem czy wogole jest to dobrze a jesli tak to jak to dalej |
| | 1−c | | 1−bcs | |
| | 1 | |
zrobic. Wtedy G'(1) = |
| |
| | (1−bc)2 | |
Jakieś pomysły.? Z góry dziękuję za odpowiedz