Alky: Cauka
Witam, mam problem z rozwiązaniem poniższej całki. Próbowałem na początku przez części, ale
chyba nie tędy droga. Jakiś pomysł z podstawieniem ?
31 sty 12:06
Jerzy:
Podstaw: √1 − x2 = t
31 sty 12:06
Jerzy:
1 − x
2 = t
2 ; −2xdx = 2tdt ; x
2 = 1 − t
2
31 sty 12:10
Alky: Okej, teraz czaję. Dzięki
31 sty 12:18
Mariusz:
Gdzieś chyba jest błąd w podstawieniu Jerzego bo w wyniku nie będzie logarytmu
Przez części też powinno być dobrze tylko jedno całkowanie przez części nie wystarczy
| | 1−x2 | |
no i trzeba jeszcze skorzystać z √1−x2= |
| |
| | √1−x2 | |
| | (−x) | |
∫(−x4) |
| dx=−x4√1−x2+∫4x3√1−x2dx |
| | √1−x2 | |
| | x5 | | x3−x5 | |
∫ |
| dx=−x4√1−x2+4∫ |
| dx |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
| | x5 | | x3 | | x5 | |
∫ |
| dx=−x4√1−x2+4∫ |
| dx−4∫ |
| dx |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
| | x5 | | x3 | |
5∫ |
| dx=−x4√1−x2+4∫ |
| dx |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
| | x5 | | 1 | | 4 | | x3 | |
∫ |
| dx=− |
| x4√1−x2+ |
| ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | | 5 | | 5 | | √1−x2 | |
31 sty 13:31
Jerzy:
W jakim sensie bład ?
31 sty 13:32
Adamm: Jerzy, gdzie twoje t z różniczki
31 sty 13:40
Mariusz:
Z całki po twoim podstawieniu wynika że powinniśmy dostać logarytm którego nie ma
Prawdopodobnie wstawiając swoje podstawienie do całki nie uwzględniłeś tzw różniczki
W twoim podstawieniu dx≠dt
31 sty 13:43
Jerzy:
Racja
Adamm ..."zjadłem"
31 sty 13:44