Prosze o wyjaśnienie
kasia: Znaleźć odległość pomiędzy prostymi R1={(1,−1,2)+t*[1,1,1]:t∊R} i R2={(1,0,0)+t*[−1,1,2]:t∊R}
31 sty 11:02
Jerzy:
v1, v2 − wektory kierunkowe prostych
PQ − dowolny wektor o końcach na obu prostych
1) Obliczasz objetość równoległościanu rozpietego na wektorach: v1,v−2,PQ
2) Dzielisz objetość przez pole podstawy.
31 sty 11:09
kasia: bardzo prosze mi to dokładniej wytlumaczyc jak dla debila

pozdrawiam

mam o 16 kolokwium
31 sty 11:21
Jerzy:
v1 = ?
v2 = ?
31 sty 11:23
kasia: czy v1= [1,1,1] a v2=[−1,1,2]?
31 sty 11:25
kasia: a PQ =[0,−1,2]?
31 sty 11:25
Jerzy:
PQ = [0,1,−2]
31 sty 11:27
kasia: czy to jest jakaś różnica?
31 sty 11:28
Jerzy:
Nie
31 sty 11:29
Jerzy:
Tylko przeciwny zwrot.
31 sty 11:29
kasia: i co dalej
31 sty 11:59
Jerzy:
Teraz liczymy objętość bryły:
V = |(v1 x v2) o PQ|
31 sty 12:02
kasia: a potem dzielimy przez (v1 x v2)?
31 sty 12:09
Jerzy:
Objętość dzielimy przez pole podstawy, czyli: |v1 x v2| ( długość tego wektora )
31 sty 12:11
kasia: tak wlasnie dzieki
31 sty 12:17