Asymptoty
Piotr: | | 1 | |
Wyznacz asymptoty funkcji y=xarctg |
| . Problem w tym, że ani asymptoty pionowe ani ukośne |
| | x2 | |
mi nie wychodzą, dlatego zastanawiam się czy są tu jakieś asymptoty czy brak?
31 sty 09:28
Jerzy:
A zastanowiłeś się nad dziedziną ?
31 sty 09:30
Piotr: D=R\{0}
31 sty 09:37
Jerzy:
Teraz policz granice x → + ∞ oraz x → − ∞
31 sty 09:42
Piotr: znaczy może nie tyle co mi nie wychodzi asymptota ukośna, co a i b wychodzi mi 0, czyli jest
asymptota pozioma y=0
31 sty 09:56
Jerzy:
Tak.
31 sty 09:59
Piotr: Dzięki
31 sty 10:01