Szkicowanie zbioru punktów na płaszczyźnie zespolonej
Nini: Cześć. Jak narysować na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów spełniających warunek:
Im(iz) <1
31 sty 08:02
Jerzy:
| i | | i | | x − iy | |
| = |
| = |
| |
| z | | x + iy | | x2 + y2 | |
| x | |
| < 1 ⇔ x2 + y2 − x > 0 |
| x2 + y2 | |
31 sty 08:15
Jerzy:
Nia tak... to jest źle.
31 sty 08:17
Jerzy:
| i | | i | | y + xi | |
| = |
| = |
| |
| z | | x + yi | | x2 + y2 | |
| | i | | x | |
Im( |
| ) = |
| ... i dalej tak samo. |
| | z | | x2 +y2 | |
31 sty 08:21