Udowodnij, że funkcja jest różnowartościowa
Patryk: Udowodnij, że f: A → B jest różnowartościowa wtedy i tylko wtedy, gdy dla dowolnego X ⊆ A ,
f−1[ f[X]] = X.
Wydaje mi się, że dowód w prawą stronę mam zakończony:
1. X ⊆ f−1[ f[X]] dla dowolnego X i dla dowolnej funkcji f
2. f−1[ f[X]] ⊆ X
f[X] = {f(a): a∊X}
f−1[ f[X]] = {a: f(a)∊f[X]}
f−1[ f[X]] = {a: a∊X}
Z tego wynika, że skoro f−1[ f[X]] to zbiór takich a, które należą do podzbioru dziedziny,
to zachodzi zawieranie f−1[ f[X]] ⊆ X.
Nie mam jednak zielonego pojęcia, jak udowodnić równoważność w drugą stronę, choć wiem, że
będzie to dowód nie wprost. Bardzo serdecznie proszę o pomoc.
31 sty 07:18