matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wektory
Nelka:
Wyznaczyć wektor jednostkowy⃗ v w R
2
prostopadły do wektora⃗ u=(3,−5).
31 sty 06:33
Mila:
v=[5,3]⊥[3,−5] |v|=
√
5
2
+3
2
=
√
34
5
3
v
j
=[
,
]
√
34
√
34
31 sty 17:25