Dwusieczna
5-latek:
d
1= odcinek dwusiecznej kąta α od wierzcholka A do boku a
| 2bc | | α | | 2 | |
W tablicach mam taki wzor d1= |
| *cos |
| = |
| *√b*c*p(p−a) |
| b+c | | 2 | | b+c | |
| α | | p(p−a) | |
I taki cos |
| = √ |
| |
| 2 | | bc | |
Jak go wyprowadzic ?
Pewnie z tw cosinusow bedzie .
31 sty 00:19
5-latek:
31 sty 11:20
Mila:
| 1 | | α | | 1 | | α | |
PΔABC= |
| *b*d1*sin |
| + |
| *c*d1*sin |
| ⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1 | | α | | 1 | | α | | 1 | |
| *b*d1*sin |
| + |
| *c*d1*sin |
| = |
| *b*c *sinα /*2 |
2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| α | |
d1*sin |
| *(b+c)=b*c*sinα |
| 2 | |
| α | | α | | α | |
d1*sin |
| *(b+c)=b*c*2*sin |
| *cos |
| ⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | |
==============
31 sty 17:16
5-latek: Dobry wieczor
Milu Pozdrawiam
dziekuje Ci bardzo .
31 sty 17:27
Mila:
31 sty 17:34
5-latek: Milu mam pytanie
czy w 2005 r byly jeszcze pochodne w programie ?
31 sty 17:44
5-latek:
8 mar 13:17
Mila:
Nie pamiętam, trzeba trafić do programu nauczania.
8 mar 13:20
5-latek: dzien dobry
Milu
jestes dzisiaj wczesniej na forum . ja mam do pracy dzisiaj na 15 wiec juz niedlugo bede sie
zbieral .
8 mar 13:23
5-latek: Milu
Wszyskiego dobrego z okazji
Dnia Kobiet
8 mar 13:26
Mila:
Dziękuję pięknie
8 mar 14:28