matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Tomek :
oblicz lim =pn(n−pn
2
−1) n−> +nieskończoność
31 sty 00:00
zef:
p
p
lim pn
2
−p
2
n
3
−pn=lim −p
2
n
3
+p
2
n
2
−pn= lim n
3
(−p
2
+
−
)=−
∞
n
n
2
n→
∞
31 sty 00:03