matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
TrL:
Z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu danego przykładu;
2cosx + e
x
f(x) =
5−lnx
f ` (x)= ?
16 sty 21:45
paziówna:
−2sinx + e
x
f'(x) =
= x(−2sinx + e
x
)
1
x
17 sty 01:16
Bogdan:
Oj,
paziówna
− skopałas. Tu trzeba zastosować wzór na pochodna ilorazu dwóch funkcji,
g(x)
g'(x) * h(x) − h'(x) * g(x)
jeśli f(x) =
, to f'(x) =
.
h(x)
[h(x)]
2
−1
(−2sinx + e
x
)*(5 − lnx) −
*(2cosx + e
x
)
x
f'(x) =
= ...
(5 − lnx)
2
17 sty 01:30