paw_el: Witam. Czy ktoś mógłby rozwiąząc i napisać dlaczego tak jest podane zadanie ? Nic z tego
nie rozumiem, wcześniej robiliśmy coś prostrzego ( też zbadanie liczby rozwiązań ) ale
np.
(a-3)x + b = 2
Kiedy już doszło do układów rownań w ogóle nie wiem o co chodzi, myle się w założeniach.
Oto podane przykłady :
1) {x+y=b
{bx-y=2
(To jest jeden układ, nie wiedziałem jak to zapisać)
2) {(a-2)x-2y=-a
{2x+(a+2)y = a
3) {x-y=a
{x+y=5
4) {ax+5y=1
{5ax-5y+2=0
5) { 3x + 2y = a
{ 2x + 3y = a-1
Z góry BARDZO DZIĘKUJE za pomoc
7 lis 16:49
paw_el: Treść brzmi :
Zbadaj liczbe rozwiązań układów w zależności od wartości parametru. ( wcześniej
napisalem. ale sie nie wysłało )
7 lis 16:51
paw_el: Proszę o pomoc.
7 lis 17:18
coco:
rozwiazujesz układ równań z "b" pytanie

czy rozwiązywaliscie układy metodą wyznaczników

czy nie

( byłby prosciej

napisz mi to

np;
7 lis 18:02
paw_el: Nie metodą wyznaczników nie;. Jak rozwiazalismy taki układ dla 3 sytuacji : równanie
sprzeczne, ma nieskonczesnie wiele rozwiazan i ma jedno rozwiazne i potem pisalismy
podsumowie. Albo metodota podstawiania albo przeciwnych współczynników
Wyznaczików nie było
7 lis 18:30
coco: OK

zaraz Ci napiszę jak to sie robi
7 lis 18:36
paw_el: Dziękuje Ci bardzo

jesteś wielki
7 lis 18:39
takitam obrońca dam: raczej "wielka" i to brzmi źle jeśli się mówi to do kobiety
7 lis 18:48
coco:
a) dodajesz stronami równania i otrzymasz
b + 2
x +bx = b +2 → x(1 +b) = b +2 → x = ------------
b +1
wstawiasz do drugiego równania
i otrzymasz y
2
b - 2 b +2
y = -------- x = -----------
b +1 b +1
teraz analizujesz przypadki;
mianownik i licznik czyli b +1 ≠ 0 → b ≠ -1
wiec dla b ≠ -1 układ ma jedno rozw
dla b = - 1 jest sprzeczny ( po nie możemy dzielic przez 0)

układ ma nieskończenie wiele rozw. jeżeli jednocześnie
licznik i minownik są zerami

u nas w tym przypadku tak nie będzie bo jak mianownik 0
to tylko dla x = -1 awtedy licznik dla x = -1 nie bedzie zerem


czyli
odp dla b ≠ -1 układ ma jedno rozw.
dla b = -1 układ sprzeczny
i tyle Kumasz

popróbuj pozostałe podobne
miej na uwadze

! te trzy przypadki które Ci podałam ok
7 lis 18:50
paw_el: Spróbuje zrobic nastepne, napisze je .... i sprawdzisz

dzięki
7 lis 19:21
paw_el: Witam ponownie. Próbowałem nad tym posiedzieć, ale nic z tego nie rozumiem, nawet z tego
twojego pierwszego... Jak to rozwiazałes to rozumiem, lae potem juz sie pogubiłem z tym
wstawieniem do "y" i z tym kiedy jest sprzeczny, kiedy ma jedno rozwiaznie ! W szkole
pisaliśmy, że równanie posiada 1 rozwiązanie gdy a≠0.. wiec dlaczego napisałes tam :
"wiec dla b ≠ -1 układ ma jedno rozw "
Nic z tego nie rozumiem...probowalem zrobic 3 przyklad i wyszlo mi cos takiego...
{x-y=a
{x+y=5
----------------- +
{2x=a+5 / :2
{x+y=5
{x=0,5a + 2,5
{y=5-x
{x=0,5 a + 2,5
{y=7,5 + 05a
I nie wiem co z tym mam teraz zrobić ? Kompletnie tego nie rozumiem. Proszę o pomoc... z
pierwszym przykłądem, tym powyzszym i pozostałymi ktroe napisałem w 1 poście.
Dziękuje...
11 lis 12:00
11 lis 12:32
11 lis 12:40
paw_el: Być moze dla Cibeie. Dla mnie nie, dlatego proszę o pomoc.
11 lis 13:19
paw_el: Ponawiam prośbę.
11 lis 20:18
11 lis 20:21
coco:
Wtedy piszesz a ≠ o jak w układzie występuje "a"
jak występuje "b" to b +1 ≠0 czyli przenosisz i b≠ -1
A Cińczyk nie zna literki ani a ani b to pisze swoją np; $ ≠ 0
rozumiesz już

?
zaraz Ci spróbuję pomóc

11 lis 21:18
coco: ten układ co rozwiazałeś
to x = 0,5a +2,5 dobrze ale w y nie zmieniłes znaku

!
zobacz y= 5 -x czyli y = 5 -(0,5 a+ 2,5) więc y = 5 -0,5a -2,5
czyli y = 2,5 -0,5a ( tak

zgadzasz się

x i y to jedyne rozwiazanie dla dowolnego "a"
tutaj nie ma żadnych założeń


bo "a" nie występuje w mianowniku
żeby Ci sie nie myliło ,że to "a" to umawiamy się ,że to sięnazywa parametr
obojetnie cz to a czy b czy t czy & czy $ ( rozumiesz)
zapamiętaj
ZASADĘ 


!
patrzymy po rozwiązaniu układu z parametrem



czy ten parametr występuje w
1) mianowniku --jeżeli tak to
cały mianownik z tym parametrem
piszesz ≠ 0 i wyliczysz od czego ≠ parametr

a
cały licznik też różny od zera
2) jeżeli w mianowniku nie ma wogóle parametru to
układ ma zawsze jedno rozwiązanie dla obojetnie
dowolnego parametru
3) jeżeli wmianowniku jest parametr i w liczniku jest
też
jest parametr to patrzymy czy jednocześnie po podstawieniu
za parametr otrzymamy
zero i w liczniku i w mianowniku
0
jednocześnie czyli ----- wtedy układ ma nieskończenie
0
wiele rozwiązań
wiesz już coś z tej
ZASADY 
?
jak to pojmiesz i dobrze rozwiążesz układ to już tylko SUKCES
więc na tej stronie napisałam Ci ,że Twój układ ma tylko jedno rozwiązanie bo CO

nie ma
zera w mianowniku wiec licznik już nas nie interesuje

! OK

napisz czy coś Ci to dało

?
powodzenia
pozostałe układy też rozwiąż i podaj jekie masz rozwiazania to sprawdzę
i przeanalizujemy jaki to układ Zgoda

? czekam


11 lis 21:54
paw_el: Tak, zgoda. Jutro to napiszę... I sprawdziamy. Dzięki
11 lis 21:59
paw_el: Witaj

Dzisiaj Pani pokazała nam metodą wyznaczikową, wg mnie jest łątwiejsza i kazała
zrobić te równania które wczesniej pisałem - w 1 poscie- ta metoda i sprawdzic jak nam
jest łatwiej i w ogóle. Więc ja je zrobiłem, prosżę o sprawdzenie - wydaje mi sie ze
teraz jets dobrze. Polecenie to samo : Zbadaj liczbe ..............
Przykład 1 :
{3x+2y=a
{2x+3y=a-1
|3 2 |
W= |2 3 | =9-4=5
|a 2|
Wx= |a-1 3| = 3a-2(a-1)=3a-2a+2=a+2
|3 a |
Wy = |2 a-1 | = 3a-3-2a=a-3
Równanie to posiada jedno rozwiązanie, gdy :
W≠0 oraz x=Wx : W
y=Wy: W
W≠0
5≠0
x=a+2 : 5 = 5a+10
y=a-3 : 5 = 5a-15
Rozwiązanie tego układu jest para liczb postaci :
x=a+2 : 5 = 5a+10
y=a-3 : 5 = 5a-15
Przykład 2 :
{ax+5y=1
{5ax-5y + 2 = 0
{ax+5y=1
{5ax-5y = -2
|0 5 |
W= |5a -5 | =-5a-25a=-30a
|1 5|
Wx= |-2 -5| = -5+10=5
|9 1|
Wy = |5a -2 | = -18-5a
a) Układ jest sprzeczny, nie ma rozwiązań, gdy :
W=0 i (Wx≠0 lub Wy≠0 ). Więc :
-30a=0 i 5≠0
a=0
Zatem ukłąd jest sprzeczny.
c.n.p
b) Układ posiada jedno rozwiązanie kiedy W≠0 i rozwiązaniem jest para liczb postaci
x=Wx:W
y=Wy:Y
Więc :
-30a≠0
a≠0
x=Wx:W= 5 : -30a = -150a
y:Wy:W= -18-5a : -30a = 690a
rozwiązaniem jest para liczb postaci x=Wx:W= 5 : -30a = -150a
y:Wy:W= -18-5a : -30a = 690a
Proszę sprawdzić i powedziec czy mam to dobrze. Dziękuje BARDZO
13 lis 20:08
paw_el: Prosze o sprawdzenie !
13 lis 21:02
paw_el: Ponawiam prośbę.
13 lis 21:33
coco: Ooo

! czemu tak późno

?

myslałam,ze już sam rozwiazałeś
13 lis 21:43
paw_el: własnie to sam zrobiłem

i oczekuję odpowiedźi czy to jest dobrze zrobionione
13 lis 21:44
coco:
To napisz , zaraz spadam
13 lis 21:45
paw_el: No napisałem post wyżej nie widzisz tkaiego wielkiego postu ? Wszystko tam wyjasniłem

I proszę o sprawdzenie. Jeszcze raz go skopiuje :
Witaj Dzisiaj Pani pokazała nam metodą wyznaczikową, wg mnie jest łątwiejsza i kazała
zrobić te równania które wczesniej pisałem - w 1 poscie- ta metoda i sprawdzic jak nam
jest łatwiej i w ogóle. Więc ja je zrobiłem, prosżę o sprawdzenie - wydaje mi sie ze
teraz jets dobrze. Polecenie to samo : Zbadaj liczbe ..............
Przykład 1 :
{3x+2y=a
{2x+3y=a-1
|3 2 |
W= |2 3 | =9-4=5
|a 2|
Wx= |a-1 3| = 3a-2(a-1)=3a-2a+2=a+2
|3 a |
Wy = |2 a-1 | = 3a-3-2a=a-3
Równanie to posiada jedno rozwiązanie, gdy :
W≠0 oraz x=Wx : W
y=Wy: W
W≠0
5≠0
x=a+2 : 5 = 5a+10
y=a-3 : 5 = 5a-15
Rozwiązanie tego układu jest para liczb postaci :
x=a+2 : 5 = 5a+10
y=a-3 : 5 = 5a-15
Przykład 2 :
{ax+5y=1
{5ax-5y + 2 = 0
{ax+5y=1
{5ax-5y = -2
|0 5 |
W= |5a -5 | =-5a-25a=-30a
|1 5|
Wx= |-2 -5| = -5+10=5
|9 1|
Wy = |5a -2 | = -18-5a
a) Układ jest sprzeczny, nie ma rozwiązań, gdy :
W=0 i (Wx≠0 lub Wy≠0 ). Więc :
-30a=0 i 5≠0
a=0
Zatem ukłąd jest sprzeczny.
c.n.p
b) Układ posiada jedno rozwiązanie kiedy W≠0 i rozwiązaniem jest para liczb postaci
x=Wx:W
y=Wy:Y
Więc :
-30a≠0
a≠0
x=Wx:W= 5 : -30a = -150a
y:Wy:W= -18-5a : -30a = 690a
rozwiązaniem jest para liczb postaci x=Wx:W= 5 : -30a = -150a
y:Wy:W= -18-5a : -30a = 690a
Proszę sprawdzić i powedziec czy mam to dobrze. Dziękuje BARDZO
13 lis 21:49
coco:
A pisałes ,ze nie maszwyznaczników

!

coś mam inaczej
2/x = -a
2/ a
2 = - 1 gdy a≠0
y = a
2/ a
2 = 1
wiec gdy a≠ 0 układ ma jedno rozw x =-1 y =1
gdy a =0 to ma niesk. wiele
zatem nigdy nie bedzie sprzeczny

3/ x = 0,5 a +25 y = 2,5 - 0,5 a
mianownik zawsze ≠ 0 wiec nie będzie sprzeczny
i jednoczesnie nie bedzie mieć niesk. wiele rozw.
ma tylko jedno rozw.

4/ x = -1/6a y = 7/30
więc dla a =0 sprzeczny dla a≠ 0 ma jednorozw.
nigdy nie bedzie miec niesk. wielu rozw.
5/ x = 1/5*a +2/5 y = 1/5 *a - 3/5
ma tylko jedno rozw. pozostałe nie

coś chyba te wyznaczniki pokićkałes


sprawdź

!

:
13 lis 22:02
kristen22:
7 gru 15:25
kristen22: ktos moze mi wytlumaczyc wielomiany a konkretnie ich dzielenie i znajdowanie pierwiastkow
7 gru 15:32
7 gru 15:41
Aneta: Sprawdź że liczba 2 jest rozwiązaniem równania 2x3 -x2-8x+4=0
4 sty 16:06
Aneta: Sprawdź że liczba 2 jest rozwiązaniem równania 2x
3 -x
2-8x+4=0 prosze o pomoc ale jak
można to jak najszybciej

D
4 sty 16:09
Aneta: Sprawdź że liczba 2 jest rozwiązaniem równania 2x
3 -x
2-8x+4=0 prosze o pomoc ale jak
można to jak najszybciej
4 sty 16:09
Czapla: Aneta najlepiej będzie pogrupować.
2x3 -x2-8x+4=0
x2(2x-1)-4(2x-1)=0
(x2-4)(2x-1)=0 //wzor skroconego mnozenia, na roznice kwadratow
(x-2)(x+2)(2x-1)=0
Jak widac jest pierwiastkiem.
6 sty 17:36
paulina: x - 2y + 5 =0
19 lut 15:59
ania : 2x + 3y =4
19 lut 16:02
mmo: 2x + 3y =4 proszę o pomoc jak najszybciej prosze
19 lut 16:04
Pati: 2x=3x
22 mar 19:11