Całki, całki, całki
Metis: CAŁKUJEMY !
1) Oblicz przez podstawienie.
a) ∫(2x+1)
7dx
t=2x+1
dt=2dx
dx=dt/2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫t7dt = |
| * |
| *t8+C = |
| * |
| *(2x+1)8+C |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |

?
30 sty 23:49
30 sty 23:52
30 sty 23:52
zef:
Metis bierz się za trudniejsze całki a nie takie podstawy !
30 sty 23:53
Tripek: Jak znacie się na całkach dobrze to pomóżcie studentowi w potrzebie

Całka:
30 sty 23:56
zef: Rozłóż to na ułamki proste
30 sty 23:58
Tripek: Na ułamki proste z pierwiastkiem?
31 sty 00:02
jc:
Podstawienie x=2t/(1−t
2)
Lepiej sprawdź!
31 sty 00:05
Metis:
t=e
2x , dobre podstawienie?
31 sty 00:13
Tripek: Tak, wyjdzie Ci wtedy arctg
31 sty 00:24
Smule: metis jak nie jestes pewien co do wyniku to wstaw na wolframalpha i zobacz czy zwróci ci
prawidłową pochodną
31 sty 00:29
Smule:
działaj z tą całką ciekawe czy wykombinujesz
31 sty 00:30
31 sty 00:32
Mariusz:
Smule wystarczy podstawienie za pierwiastek
t
2=1−x
2
t
2=2x+1
√1−x2=(1−x)t
1−x
2=(1−x)
2t
2
(1−x)(1+x)=(1−x)
2t
2
1+x=(1−x)t
2
1+x=t
2−xt
2
x+xt
2=t
2−1
x(t
2+1)=t
2−1
| | 2t2+2−t2+1 | | t2+3 | |
2−x= |
| = |
| |
| | t2+1 | | t2+1 | |
dx=(−2)(−1)(t
2+1)
−2(2t)dt
| | t2+1 | t2+1 | 4t | |
∫ |
|
|
| dt |
| | t2+3 | 2t | (t2+1)2 | |
Tripek właśnie od takich łatwych całek powinno się zaczynać
Schemacik na całki z funkcji wymiernych
0. Skracasz licznik z mianownikiem w funkcji podcałkowej
Przydatny tutaj będzie NWD wielomianów który można policzyć
bez znajomości rozkładu wielomianu na czynniki , wystarczy brać reszty z kolejnych dzieleń
1. deg L(x)≥ deg M(x)
Dzielisz licznik przez mianownik
L(x)=W(x)M(x)+R(x)
| | L(x) | | R(x) | |
∫ |
| dx=∫W(x)dx+∫ |
| dx |
| | M(x) | | M(x) | |
2. deg R(x)< deg M(x) ⋀ gcd(M(x),M'(x))≠const
(* Mianownik posiada pierwiastki wielokrotne , także zespolone*)
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
1(x)=NWD(M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
deg R
1(x)< deg M
1(x)
deg R
2(x)< deg M
2(x)
Liczniki R
1(x) oraz R
2(x) obliczamy metodą współczynników nieoznaczonych
Za współczynniki wielomianów bierzemy współczynniki literowe i różniczkujemy równość
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
aby je wyznaczyć
3. deg R(x)< deg M(x) ⋀ gcd(M(x),M'(x))=const
Niech M
2(x)=(x−a
1)(x−a
2)*...*(x−a
k)
(x
2+p
1x+q
1)(x
2+p
2x+q
2)*...*(x
2+p
mx+q
m)
| | R2(x) | | A1 | | A2 | | Ak | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx+...+∫ |
| dx |
| | M2(x) | | x−a1 | | x−a2 | | x−ak | |
| | B1x+C1 | | B2x+C2 | |
+∫ |
| dx+∫ |
| dx+...+ |
| | x2+p1x+q1 | | x2+p2x+q2 | |
Sprowadzasz trójmian w mianowniku do postaci kanonicznej
| | p | | p2 | |
Stosujesz podstawienie (x+ |
| )2=(q− |
| )t2 |
| | 2 | | 4 | |
Otrzymujesz całkę
| | Mt+N | | M | | 2t | | 1 | |
∫ |
| dt= |
| ∫ |
| dt+N∫ |
| dt |
| | t2+1 | | 2 | | t2+1 | | t2+1 | |
| | 2t | |
Do policzenia całki ∫ |
| dt |
| | t2+1 | |
można zastosować podstawienie u=t
2+1
31 sty 07:55