wielomiany
Joanna: Dany jest wielomian W(x) = x4 + x3 − ax + b. Wiedzac, że xo = 1 jest
podwójnym pierwiastkiem tego wielomianu, znajdz reszte z dzielenia
wielomianu W przez dwumian x + 1.
Bardzo prosze o pomoc.
30 sty 22:51
Adamm: W(1)=2−a+b=0
W'(1)=7−a=0
a=7, b=5
30 sty 22:52
Adamm: W(−1)=12
30 sty 22:53
Joanna: dziekuje, nie pomyslalam o tym
30 sty 22:53
Mila:
W(1)=0⇔1+1−a+b=0⇔−a+b=−2
w'(x)=4x3+3x−a
w'(1)=0⇔4+3−a=0⇔a=7
−7+b=−2
b=5
W(x)=x4+x3−7x+5
W(−1)=1−1+7+5=12
Reszta wynosi 12.
30 sty 23:05