pomocy
Patryk: kto potrafi to zrobic

W trójkącie prostokątnym kąt α jest kątem ostrym i
| | 1 | |
sinα = |
| . Wiedząc, że przeciwprostokątna ma |
| | 3 | |
długość 9 cm oblicz długości pozostałych boków tego trójkąta.
16 sty 21:26
Herb: sinα= a/c = 1/3 => 3a =c => a =c/3
a=3
c2 = a2 + b2 => c2 = (c/3)2 +b2 => b2 = c2 − (c/3)2
c=9
b2 = 81 − 9 => b=√72 =6√2
a=3 [cm]
b=6√2 [cm]
c=9 [cm]
16 sty 21:41
Herb:
16 sty 21:44
Patryk: dzieki za naprowadzenie bo mam wiecej tych zadan ale juz wiem jak to robic.pozdrawiam
16 sty 21:49