Rownoleglobok
5-latek:

Nakreslcie dowolny trojkat ABC a w niem drodkowa AS wzgledem boku BC
Przedluzcie nastepniie srodkowa AD o odcinek DE rowny AD po czym punkt E polaczcie z
punktami B i C
Udowodnic nalezy ze otrzymany czworokat ABEC jest rownileglobokiem
Rozpatrujac ttrojkaty COE i ABO stwierdzam ze sa one przystajace na podstawie cechy BKB
AO=OE
CO=BO
∡COE=∡AOB
Na podstawie tego przystawania stwierdzam ze
CE=AB
Wiec przeciwlegle boki sa rowne
Wydaje mi sie ze to wystarczy
30 sty 22:44
Mila:
Poza bałaganem w oznaczeniach w porządku.
30 sty 23:09
5-latek: Dobry wieczor i pozdrawiam
30 sty 23:37