Ciąg geometryczny
SEKS INSTRUKTOR : Dany jest ciąg geometryczny
a1 *a5 =1
(a2)2=25a3 2
Obliczyć wzór ciągu an.
Z drugiego równania wyznaczam sobie iloraz q
a12*q2=25a12*q4 / a12*q2 (mogę dzielić, bo kwadrat liczby >0)
25q2=1
q= 1/5 lub −1/5
No i dalej już się zagmatwałem tak, że szkoda przepisywać. Proszę o pomoc.
30 sty 21:50
Eta:
a1*a1*q4=1 ⇒ (a1*q2)2=a32=1 ⇒ a3=1 v a3= −1
to a22=25 ⇒ a2=5 v a2= −5
..................................
30 sty 22:01
Mila:
a
12*q
4=1
a
12=25
2
a
1=25 lub a
1=−25
dalej poradzisz sobie?
30 sty 22:04
SEKS INSTRUKTOR : czyli a1 = 25 v −25, tak?
30 sty 22:05
SEKS INSTRUKTOR : aah no i dalej sobie dam rade
30 sty 22:05
Eta:
30 sty 22:10