jednokładność
Joanna: Znajdz równanie okregu bedacego obrazem okregu
x
2 + y
2 − 4x + 2y + 1 = O
w jednokładnosci o srodku w punkcie A = (−2,3) i skali k= −4.
mam pytanie, czy środek tego drugiego będzie miał współrzędne (−3,4)?
Chcę sprawdzić czy dobrze zrobiłam

Dziękuję z góry za odpowiedź!
30 sty 21:45
Jolanta: wyszło mi tak okrag S(2,−1) r=2
S1 (−18,13)
30 sty 22:47
Joanna: a moglabys powiedziec jak ci tak wyszlo?
30 sty 22:50
Jolanta: S1(−18,19)
30 sty 22:53
Jolanta: ale o co konkretnie pytasz?
30 sty 22:54
Joanna: dziękuję, masz dobrze, już wiem gdzie popelnilam blad
30 sty 22:54
Jolanta:
30 sty 22:55
Janek191:
( x − 2)2 + ( y + 1)2 − 4 − 1 + 1 = 0
(x − 2)2 + ( y + 1)2 = 22
S = ( 2, − 1) r = 2
A = ( − 2, 3) k = − 4
→ →
AS' = − 4 AS
[ x' + 2, y ' − 3 ] = − 4*[ 2 + 2, −1 − 3] = [ −16, 16]
wiec
x ' = −18 y ' = 19
S ' = ( − 18, 19)
r ' = I k I*r = 4*2 = 8
Odp.
( x + 18)2 + ( y − 19)2 = 64
========================
30 sty 23:09