| sinx | |
| |
| xcosx |
| sinx | tgx | ||
= | =x−1*tgx | ||
| xcosx | x |
| 1 | ||
(x−1*tgx)' = (x−1)'*tgx + x−1*(tgx)' = −1x−2*tgx+x−1* | = | |
| cos2x |
| −1 | 1 | −tgx | 1 | |||||
*tgx + | = | + | ||||||
| x2 | x*cos2x | x2 | x*cos2x |
| sinx | cosx*x*cosx−sinx*(x*cosx)' | |||
( | )'= | = | ||
| x*cosx | x2cos2x |
| x*cos2x−sinx*(1*cosx+x*(−sinx)) | ||
= | = | |
| x2*cos2x |
| x*cos2x−sinx*cosx+x*sin2x | ||
= | = | |
| x2*cos2x |
| |||||||||||
= | |||||||||||
| x2*cos2x |
| pochodna licznika *mianownik−licznik*pochodna mianownika | |
| mianownik2 |