OBLICZ DLA JAKIEGO ARGUMENTU FUNKCJA KWADRATOWA
beti19: Oblicz dla jakiego argumentu funkcja f(x)= −x2+3x +4 przyjmuje wartość równa (−4)
30 sty 21:31
Mila:
trzeba rozwiązać równanie:
−x2+3x+4=−4
−x2+3x+8=0
licz dalej sama
30 sty 21:34
beti19: czyli dalej liczymy Δ = b
2−4ac a= −1 b = 3 c = 8
Δ= 9 −4*(−1)*8 = 41
| | −b−√Δ | | −3−√41 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 2a | | −2 | |
| | −b+√Δ | | −3+√41 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 2a | | −2 | |
| | −3−√41 | |
więc odp. jest że funkcja f(x) przyjmuje wartość równą (−4) dla x1 = |
| |
| | −2 | |
30 sty 22:26
30 sty 22:31