funkcje
Paula: Funkcja kwadratowa posiada dwa miejsca zerowe : (– 1) i 3 i przecina oś y w punkcie 6. Podaj
wzór tej
funkcji w postaci ogólnej.
16 sty 21:06
Herb: f(x) =−2(x+1)(x−3) = −2x2 + 4x + 6
16 sty 21:30
Godzio:
f(x)=a(x−3)(x+1) − postac iloczynowa podstawiamy dany punkt (0,6)
6= a*(−3)*1
6=−3a
−2=a
powracamy do naszej postaci iloczynowej
f(x) = −2(x−3)(x+1) i wymnażamy :
f(x) = −2(x2 −2x −3) = −2x2 +4x +6
16 sty 21:31
rogal: 6= a*(−3)*1 jaki wzór ?
że y=ax1x2 ?
16 sty 21:35
Godzio: nie, to juz jest wymnożone po podstawieniu punkt (0,6)
16 sty 21:43
Godzio:
f(x) = a(x−3)(x+1) podstawiamy (0,6)
6=a(0−3)(x+1)
6=−3a
a=−2
16 sty 21:43
Godzio: chochlik
6=a(0−3)(0+1)
16 sty 21:44
Paula: dziekuje za zrobienie
16 sty 21:47
rogal: a kumam , dzięki za wytłumaczenie
16 sty 21:56