Mikroekonomia - elastyczność mieszana, linie budżetowe
Meow: 1. Oblicz elastyczność mieszaną popytu i zinterpretuj uzyskany wynik dla wartości Q1 = 7 ,
Q2 = 5 i P1 = 6 , P2 = 4
2. Ania przeznacza całe swoje kieszonkowe na kawę i czekoladę. Wiadomo ,że czekolada kosztuje
1zł ,a Ania może pozwolić sobie na zakup 2 tabliczek czekolady i 5 kaw lub 2 kaw i 7 tabliczek
czekolady. Ile wynosi miesięczne kieszonkowe Ani? Podaj wzory obu lini budżetowych i narysuj
je na wykresie.
Wzór pierwszej linii budżetowej : 2y+5x
Wzór drugiej linii budżetowej : 2x+7y
Bardzo proszę o pomoc z tymi dwoma zadankami z mikroekonomii lub wytłumaczenie jak to zrobić.
30 sty 21:08