Ciągi, wątpliwość
WildBill: Zbadaj monotoniczność nieskończonego ciągu an jeślI
a) a1=3
an+1=an−2 dla n>=0
Robie tak:
an+1−an=−2 zatem ciąg stały ale w odpowiedziach jest malejący.
f) a1=1
an+1=−3*an
I tutaj nie wiem jak się za to zabrać.
Ziluminujcie mnie czy jakoś tak, pls
30 sty 20:35
Adamm: niech Δ=an+1−an
jeśli dla każdego n:
Δ=0 to ciąg jest stały
Δ<0 to ciąg jest malejący
Δ>0 to ciąg jest rosnący
30 sty 20:44
Adamm: f) a1=1, a2=−3, a3=9
ciąg nie jest monotoniczny
30 sty 20:45
WildBill: A no dobra to będzie malejący ale jak w drugim policzyć an?
30 sty 20:47
WildBill: Aok, dzięki
30 sty 20:47