Funkcja okresowa
Jak chłopu na granicy: Treść zadania:
Skonstruować przykład funkcji f:R−>R, która nie jest stała i której okresami są liczby 1 i
√2.
Wiem że rozwiązaniem zadania może być taka funkcja
| | ⎧ | 1 gdy x= k+m √2 | |
| f(x) = | ⎨ | | k,m ∊ℤ
|
| | ⎩ | 0 dla pozostałych x | |
Ale nie wiem do końca dlaczego

. Niestety ale po raz pierwszy zajmuję się czymś takim jak
okresowość funkcji i się w tym gubię. Znajdzie się ktoś kto mi to wytłumaczy/rozwinie/napisze
jak na to patrzeć?
30 sty 19:27
g:
okresowość wynika z dwóch własności:
jeśli x = k+m√2, to x+1 oraz x+√2 też dadzą się tym wzorem przedstawić.
jeśli x ≠ k+m√2, to x+1 oraz x+√2 też nie dadzą się tym wzorem przedstawić.
to bardzo dziwna funkcja. nigdzie nie jest ciągła.
30 sty 22:39