zadania z ciągów
Kasia: 1. Oblicz a4 ciągu określonego wzorem an = (−1)n+1 6+n / n3
2. W pewnym ciągu geometrycznym suma trzeciego, czwartego jest równa 9, a czwarty wyraz jest o
3 większy od trzeciego. Wyznacz iloraz oraz pierwszy wyraz tego ciągu.
3. Ciąg (x, −3, 1,...) jest geometrycznym. Oblicz iloczyn pierwszego i siódmego wyrazu tego
ciągu
30 sty 19:15
Jolanta: podstaw za n 4 i licz
30 sty 19:19
5-latek: Nr 1 Wstaw do wzoru za n=4 i policz
30 sty 19:20
5-latek: nr 3
| | 1 | |
a1*q= a2 ⇒− |
| x=−3 x=9 to a1=9 |
| | 3 | |
Drugi sposob
Z tw o 3 koleknych wyrazach w tym ciagu mamy
a
22= a
1*a
3 ⇒(−3)
2= 1*x⇒x=9
3 sposob
| a3 | | a2 | |
| = |
| podstaw i wylicz x =a1 |
| a2 | | a1 | |
a
7= a
1*q
6 albo
| | 1 | |
a7= a3*q3 ⇒1*(−1/3)4= |
| |
| | 81 | |
30 sty 19:40
Kasia: Ojejku dziękuję bardzo
30 sty 19:45