ciagi
Kasia: Dlaczego w ciagu an= n2−100<0 jest 9 ujemnych wyrzów?
30 sty 18:44
Omikron:
n∊N+
n2−100<0
(n−10)(n+10)<0
n∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
30 sty 18:51
Kasia: aaaa ! dziękuje
30 sty 18:52
Kasia: | | 20 | | 20 | |
a jeśli chodzi o wyrazy ujemne tego równania : an=3− |
| ? wyszło mi że n< |
| |
| | n | | 3 | |
30 sty 18:56
30 sty 19:00
Adamm: n∊ℕ
+
| | 2 | |
wyrazy muszą być mniejsze od 6 |
| czyli n∊{1; 2; 3; 4; 5; 6} |
| | 3 | |
30 sty 19:00
Janek191:
| | 20 | | 20 | | 20 | |
an = 3 − |
| < 0 ⇒3 < |
| ⇒ 3 n < 20 ⇒ n < |
| |
| | n | | n | | 3 | |
n = 6
=====
30 sty 19:03
5-latek: n musi byc naturalne wiec bedzie 6 wyrazow ujemnych
a
1= 3−20<0
a
2= 3−10<0
a
4= 3−5<0
a
5= 3−4<0
30 sty 19:04
Kasia: Dzięki wszystkim! coś słabo to ogarniam
30 sty 19:06
5-latek: Musisz odroznic numer wyrazu ciagu od jego wartosci
Numer wyrazu ciagu nalezy do liczb naturalnych + (czyli n∊N+ jesli 0 zaliczamy do liczb
naturalnych
Natoniast wartosc wyrazu moze byc ujemna
30 sty 19:10