
Czy naprawdę nie umiecie
?
CP = 2r
z trójkąta CPB:
PB = 2r, CB = 2√2r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
AB = 8
AB = AL + LB → LB = 8−r
LB = BM → BM = 8−r
CM = CB − BM → CM = 2√2r−(8−r) = 2√2r+r−8
CN = CM = LP → LP = 2√2r+r−8
AB = 8
AB = AL+LP+PB
AB = r + 2√2r+r−8 + 2r
r + 2√2r+r−8 + 2r = 8
4r+2√2r = 16 |:2
2r + √2r = 8
r(2+√2) = 8
| 8 | ||
r = | ||
| 2+√2 |
| 8(2−√2) | 16−8√2 | |||
r = | = | = 8−4√2 | ||
| (2+√2)(2−√2) | 2 |
Niech O będzie środkiem okręgu wpisanego w podstawę ABCD
Wtedy
OA wyliczysz z pitagorasa w trójkącie OAL
OD wyliczysz z pitagorasa w trójkącie ODK
OC − pitagoras w ΔOCN
OD − pitagoras w ΔOLB
potem obliczasz krawędzie boczne ostrosłupa:
SD − pitagoras w ΔOSD
CS − pitagoras w ΔOCS
BS − pitagoras w ΔOBS
SA − pitagoras w ΔOAS
mając wszystkie boki we wszystkich ścianach bocznych, możesz policzyć pola ścian bocznych np.
ze wzoru Herona