Wielomiany - dwa proste równania
Radek: Ktoś wie, jak to rozpisać, aby móc otrzymać pierwiastki tych wielomianów?
x3+x2+2=0
x4−2x2−8=0
30 sty 18:15
Adamm: 2. podstaw t=x2
30 sty 18:18
Radek: Adamm − dzięki za pomoc, rzeczywiście należy tutaj podstawić t=x2
(oraz założenie, że t>=0 − mam rację?)
Co z pierwszym?
30 sty 18:21
Radek: Sprawdziłem teraz odpowiedzi wychodzi coś dziwnego; przy podstawieniu t jako x2 wyniki to 4
oraz 16, a w zbiorze to −2 oraz 2.
30 sty 18:24
Adamm: na pewno rozwiązanie będzie jedno, niewymierne i ujemne, nie wiem jakie
może na coś wpadnę to powiem
alternatywą jest użycie wzorów na pierwiastki wielomianów 3 stopnia
30 sty 18:26
Adamm: w zbiorze jest poprawnie
z równania wynika x2=4
30 sty 18:27
Mila:
2)
x
4−2x
2−8=0
x
2=t, t≥0
t
2−2t−8=0
Δ=4+32=36
| | 2+6 | | 2−6 | |
t= |
| =4 lub t= |
| =−2∉Dr |
| | 2 | | 2 | |
x
2=4⇔
x=2 lub x=−2
30 sty 18:29
Radek: OK, racja − jestem(delikatnie mówiąc) niedokładny − nie odrzuciłem pierwszego rozwiązania
(należy przyjąć te założenie, o którym wspomniałem), a następnie zamiast pierwiastkowania po
raz drugi spotęgowałem liczbę...
Natomiast co do użycia wzorów − to raczej nie wchodzi w grę(przypominam sobie materiał na
jutrzejszy sprawdzian z wielomianów na podstawie repetytorium zadań Nowej Ery).
30 sty 18:31
Mila:
x3+x2+2=0
W(−1)=2≠0
W(−2)=−2≠0
brak wymiernych pierwiastków
Trzeba wzory Cardano.
Jesteś z LO?
30 sty 18:33
Radek: Jestem obecnie w technikum, powtarzam na podstawie repetytorium(poz. rozszerzony) Nowej Ery.
30 sty 18:34
Adamm: raczej jest to pomyłka, zostaw to równanie x3+x2+2=0
30 sty 18:36
Mila:
A co tam pisze dokładnie w temacie ( polecenie) , może trzeba znaleźć przybliżoną wartość.
30 sty 18:36
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
To sprawdz jescze raz rownanie kolego i wroc do wczoraszsego zadania z tym trojkatem bo sie
nawet nie raczyles odezwac
30 sty 18:37
Radek: Treść zadania to "Rozwiąż równanie". W odpowiedziach x=1.
Widzę jednak że źle podałem dane; x3+x2−2=0
Ale to chyba nie za wiele tutaj zmienia..
30 sty 18:39
5-latek: Oczywiscie ze zmienia bo W(1)=0
wtedy dzielisz (x3+x2−2) : (x−1)
30 sty 18:40
Adamm: to bardzo dużo zmienia
x3−1+x2−1=0
(x−1)(x2+x+1)+(x−1)(x+1)=0
(x−1)(x2+2x+2)=0
x=1
30 sty 18:40
Mila:
No , owszem zmienia, to jest inne równanie niż na początku.
x3+x2−2=0
W(1)=1+1−2=0
x=1 jest pierwiastkiem wielomianu, W(x) dzieli się przez (x−1)
Schemat Hornera
1 1 0 −2 x=1
1 2 2 0
x3+x2−2=(x−1) (x2+2x+2)
(x−1) (x2+2x+2)=0
x=1 lub x2+2x+2=0
rozwiązuj dalej sam.
30 sty 18:43
Radek: Wow − jestem pod wrażeniem :v Dziękuję serdecznie, nawet nie wziąłem pod uwagę tutaj wzorów
skróconego mnożenia.
W takim razie mam jeszcze jedną prośbę;
2x
3+3x
2+3x+1=0
Tutaj również należy wykorzystać wzory skróconego mnożenia? Czy może są inne metody
rozwiązania? Prosiłbym o nakierowanie, nikt za mnie na sprawdzianie tego nie rozwiąże
30 sty 18:44
Adamm: można
x3+x3+3x2+3x+1=0
x3+(x+1)3=0
(x+x+1)(x2−(x+1)x+(x+1)2)=0
x=−1/2 lub x2+x+1=0
x=−1/2
30 sty 18:47
Radek: Dziękuję serdecznie za pomoc
30 sty 18:51
Adamm: na sprawdzanie lepiej ci się przyda sprawdzanie pierwiastków wielomianu i dzielenie
go schematem Hornera
30 sty 18:53
Radek: Owszem, ale przypomniałem sobie poprzez te wzory skróconego mnożenia że można je tutaj
wykorzystać − chociaż nie mogę ich tutaj jakoś wyczuć, warto mieć na uwadze że można je
wykorzystać. Horner wymaga poznania conajmniej jednego pierwiastka wielomianu, a na −1/2
trafiłbym po jakimś czasie − pewnie w tym czasie Pan rozwiązałby zadanie poprzez wzory

Chyba że jest jakiś szybszy sposób na znalezienie tego pierwiastka, ale raczej nie ma(albo o
nim zapomniałem)
30 sty 18:57
Jolanta: lcznik jest dzielnikiem wyrazu wolnego a mianowniku dzielnikiem liczby przy najwyzszej potedze
30 sty 19:16