Asymptoty
Piotr: Wyznacz asymptoty.
D
f=(0,
∞)
Dlatego jeśli chodzi o asymptoty pionowe możliwa jest tylko asymptota prawostronna?
| | x2 | | 0 | |
lim(x→0+) |
| =[ |
| ] czyli po prostu = 0? |
| | lnx | | −∞ | |
Zatem brak asymptoty pionowej.
| | x2 | | 1 | | x | | ∞ | |
a=lim(x→+∞) |
| * |
| =lim(x→+∞) |
| = [ |
| ] korzystam z reguły de |
| | lnx | | x | | lnx | | ∞ | |
l’Hospitala
| | 1 | |
lim(x→+∞) |
| =lim(x→+∞)x=∞ ⇒brak asymptoty ukośnej? Dlatego b już nie liczę. |
| | | |
Teraz kolejne pytanie, co z liczeniem lim
(x→−
∞). Z racji tego, że ln nie ma D
f(0,
∞) to nie
liczę asymptoty ukośnej lewostronnej?
30 sty 18:04
Omikron:
W x=0 może istnieć tylko asymptota pionowa prawostronna, bo z lewej strony 0 funkcja nie
istnieje.
Obliczyłeś dobrze, nie istnieje prawostronna.
Dziedzina jest zła, zauważ, że lnx≠0, bo jest w mianowniku. Musisz wykluczyć więc jeszcze x=1 z
dziedziny, tam również szukaj asymptoty pionowej.
W −
∞ nie szukasz asymptot, bo funkcja tam nie istnieje.
Najłatwiej sprawdzisz czy zrobiłeś błąd w zadaniu tego typu, wpisując wzór funkcji na tej
stronie:
http://www.wolframalpha.com/widgets/view.jsp?id=aa677d660eefd1fe0d323c1dc9bfa869
30 sty 18:59
Piotr: Dzięki wielkie za pomoc!
30 sty 19:03