matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Monotonicznosc ciągu
Ela:
Zbadaj monotonicznosc ciągu (an) an= −4* (1/5)
n
30 sty 17:59
Janek191:
Ciąg jest rosnący
Mamy
1
1
1
a
n+1
− a
n
= − 4*
*(
)
n
− [ − 4*(
)
n
)]=
5
5
5
1
4
1
= { 4*(
)
n
−
*(
)
n
> 0
5
5
5
30 sty 19:16