pochodna
Tutejszy: oblicz pochodną:
(1−cos
2x)
10
y=−−−−−−−−−−
√sinx
nie potrafie wyliczyć z tego pochodnej, a to wszystko przez to że jest to podniesione do potęgo
10

Jakaś dobra duszyczka pomoże?
30 sty 17:57
john2: (1 − cos2x)10 = 10 * (1 − cos2x)9 * (1 − cos2x)'
30 sty 18:04
Tutejszy: a potem z własności na dzielenie?
30 sty 18:06
john2: pochodna ilorazu:
| [(1 − cos2x)10]' * √sinx − (1 − cos2x)10 * (√sinx)' | |
| |
| (√sinx)2 | |
30 sty 18:10
Tutejszy: czyli:
1
10(1−cos2x)9*(2sinx)−(1−cos2x)10 * −−−−− * cosx
1√sinx
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(√sinx
przewiduje jakieś błędy...
30 sty 18:20
john2: (1 − cos
2x)' = [0 − 2cosx * (cosx)' ]
| | 1 | |
(√sinx)' = |
| * (sinx)' |
| | 2√sinx | |
30 sty 18:23
john2: i jeszcze początek licznika mnożymy przez √sinx
30 sty 18:25
john2: w mianowniku mamy (√sinx)2 = sinx
30 sty 18:27
30 sty 18:36
john2: O wiele mądrzejsze rozwiązanie.
30 sty 18:38