matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria analityczna
Johny:
Znajdź równanie płaszczyzny zawierającą punkt B=(3,1,2) i prostą l o równaniu:
x
y−3
z+2
=
=
5
1
2
30 sty 17:52
Mila:
B=(3,1,2) l:
x
y−3
z+2
=
=
5
1
2
k=[5,1,2] wektor kierunkowy prostej A=(0,3,−2)∊l AB
→
=[3,−2,4] n
→
=[5,1,2] x [3,−2,4] =[8,−14,−13] wektor normalny płaszczyzny π pisz równanie płaszczyzny
30 sty 18:25