Wyznacz dziedzinę , przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne
Kacper : f(x)=lnxx2 Wyznacz dziedzinę , przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne.
Bardzo proszę o pomoc
30 sty 17:38
john2: Spróbuj napierw samemu wyznaczyć dziedzinę i pierwszą pochodną.
30 sty 17:48
Kacper : tak o to chodzi : Dziedzina f(x)∊ R−0
30 sty 17:57
john2: Trochę źle...
https://matematykaszkolna.pl/strona/217.html
Zobacz, jaki warunek musi spełniać b (u nas x)
Pochodna ilorazu:
| (licznik)' * mianownik − licznik * (mianownik)' | |
| |
| (mianownik)2 | |
więc:
| (lnx)' * x2 − lnx * (x2)' | |
| = ... |
| (x2)2 | |
30 sty 18:01
Kacper : | x−lnx2 | | x(1−lnx) | | 1−lnx | |
| = |
| = |
| |
| x4 | | x4 | | x3 | |
30 sty 18:10
john2: Dobrze, że próbujesz, ale nadal źle:
W liczniku mamy:
| 1 | |
| * x2 − lnx * 2x = x − 2x* lnx = x(1 − 2lnx) |
| x | |
30 sty 18:14
john2: ewentualnei można wrzucić tę dwójkę do wykładnika x w logarytmie
2lnx = ln(x2)
30 sty 18:16
john2: W każdym razie, spróbuj teraz rozwiązać równanie f'(x) = 0
30 sty 18:19
Kacper : aaa dobra zapomniałem o tej dwójce sorry
30 sty 18:19
Kacper : lnx=
12 czyli to oznacza że x= e do potęgi
12 
?
30 sty 18:40
john2: tak
jeszcze zobacz, kiedy f'(x) > 0 i kiedy f'(x) < 0
30 sty 18:41
Kacper : 1−lnx>0
2lnx<1
lnx<12
x<e do 12
1−lnx<0
lnx>12
x> e do 12
30 sty 18:49
john2: dobrze, zamiast e1/2 można napisać √e
teraz, tam gdzie f'(x) < 0 funkcja maleje, tam gdzie f'(x) > 0 funkcja rośnie,
weź pod uwagę dziedzinę,
zdycyduj czy w x = √e jest minimum, czy maximum,
policz wartość funkcji dla x = √e
30 sty 18:56
Kacper : | | lnx | | ln√e | |
dobra czyli jest minimum a x=√e |
| = |
| |
| | x2 | | e | |
30 sty 19:19
john2: tam jest maksimum skoro przed tym punktem funkcja rośnie, a po nim maleje,
musisz jeszcze podać przedziały monotoniczności (uwzględniając dziedzinę)
30 sty 19:55