.
Michał: Funkcja f określona wzorem f(x)= ax/x2+1 ma w punkcie x = −1 maksimum lokalne gdy a wynosi?
30 sty 17:32
Michał: ktoś coś wie?
31 sty 20:37
===:
a jakie znasz warunki na istnienie ekstremum
31 sty 20:40
'Leszek: | | ax | |
Napisz poprawny wzor funkcji, czy jest to wzor f(x) = |
| |
| | x2 + 1 | |
Wowczas dziedzina x ε R
Obliczamy pochodna funkcji
| | ax2 + a − 2ax2 | |
f '(x) = |
| |
| | ( x2 + 1)2 | |
f '(x) = 0 ,dla x = −1 , ⇒a = 0 ,czyli zadanie jest sprzeczne .
31 sty 20:53
===:
oj
'Leszek
31 sty 21:27
'Leszek: Oczywiscie powinno byc a(1−x2) = 0. Czyli dla x = −1 a ε R ,
31 sty 21:38
===:
| | −a(x+1)(x−1) | |
f'(x)= |
| |
| | (x2+1)2 | |
ekstrema ewentualnie dla x=−1 i x=1
Aby dla x=−1 było maximum pochodna przy przejściu przez ten punkt musi zmieniać znak z+ na −
.... czyli a<0
31 sty 21:39