2 | ||
Znajdź równania tej stycznej do wykresu funkcji f(x) = x − | , która jest prostopadła do | |
x2 |
2 | ||
prostej określonej równaniem y = − | x + 1 | |
3 |
3 | ||
współczynnik kierunkowy stycznej: | ||
2 |
4 | 3 | |||
pochodna funkcji: f'(x) = | + 1 = | x=2 | ||
x3 | 2 |
3 | ||
podstawiam do wykresu funkcji: f(2) = | ||
2 |
3 | 3 | |||
do wykresu stycznej: | * 2 + b | b= −1,5 | ||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |