Asymptota
Magda: | | x3+x2 | |
Oblicz asymptote pionową funkcji |
| |
| | x2−4 | |
30 sty 17:15
Adamm: policz x→4± oraz x→−4± i sprawdź czy wyjdzie ci ±∞
30 sty 17:18
Ajtek:
Łoj
Adamm, pewnie chodziło Tobie o 2 i −2

.
30 sty 17:22
Adamm: tak, dokładnie
30 sty 17:25
Magda: Wyszło
I równanie asymptoty to asymptota o równaniu x=−2 I x=2?
30 sty 17:46
Adamm: tak
30 sty 17:51
Magda: Dziękuję
30 sty 17:53
piotr: asymptota ukośna w −
∞ i w +
∞
y=a x + b
| | x3+x2 | |
a = limx→±∞ |
| /x = 1 |
| | x2−4 | |
| | x3+x2 | |
b = limx→±∞ |
| − a x = 1 |
| | x2−4 | |
30 sty 18:39
piotr:
30 sty 18:42