matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
ala:
f(x)=ln(x
2
+1)
1
f'(x)=
*(x
2
+1)+ln*(2x)
x
30 sty 16:58
ala:
ktoś pomoże , bo nie wiem czy dobrze zrobiłam to ?
30 sty 17:06
john2:
najlepiej zrobić sobie zastąpienie, żeby lepiej widzieć x
2
+ 1 = y
1
(lny)' =
* y'
y
czyli
1
* (x
2
+ 1)'
x
2
+ 1
30 sty 17:28