studia, macierze, budowanie S z wektorów
lulex: Mama takie zadanko. Musze przedstawić macierz A jako SλS
−1
|2 1 |
A= |1 2 | = SλS
−1
S = [x1, x2, x3, ... xn]
|λ1 0 |
λ = |0 λ2 |
W miare wiem co trzeba robić po kolei, tylko problem mam z macierzą S.
Doszedłem do momentu gdzie wyliczyłem wektor x1=[−1, 1] i x2=[1, 1]
I teraz muszę z tych dwóch wektorów zrobić S
Jeśli np. x1=[a,b] x2=[c,d] to S będzie wyglądać:
| a c | | a b |
S = | b d | czy może S = | c d |
Wiem, że w tym akurat zadaniu to bez znaczenia, ale chciałbym na przyszłość wiedzieć jak
podstawić do tej macierzy S.
Dzięki za odpowiedź