Jądro i obraz odwzorowania
xY: Dane jest odwzorowanie f: ℛ3∍ v→ −> (u0)→ * v→ ∊ ℛ3 gdzie (u0)→ = (1,2,1), a *
oznacza ukoczyn wektorowy
v i u0 to wektory ale nie wiem jak je ładniej oznaczyć
Wyznaczyć jądro i obraz f.
Wyszło mi:
kerf = lin<(1,1,2)>
oraz
imf = lin<(0,1,−2),(−1,0,1),(2,−1,0)>
Jeśli ktoś da radę to proszę o sprawdzenie i ew. pokazanie własnego sposobu rozwiązania
Z góry dzięki
30 sty 16:09
xY: Rozwiązane, ale jeśli kiedyś ktoś tu trafi szukając rozwiązania.
jądro jest okej
obraz prawie okej, te trzy wektory są liniowo zależne, więc trzeba z nich wybrać tylko te
niezależne
całość odnosi się do relacji: im f + ker f = dim X przyjmujac odwzorowanie f: X −> Y